Het Belang van Cultuursensitieve Psychologische Zorg

In de huidige samenleving leven steeds meer mensen met diverse culturele achtergronden. Dit vraagt om geestelijke gezondheidszorg die niet alleen wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook afgestemd is op de culturele context van de cliënt. Cultuursensitieve zorg verwijst naar een benadering waarin de identiteit, overtuigingen, levensgeschiedenis en taal van de cliënt met respect worden benaderd (Sue & Sue, 2016).
Een cultureel sensitieve benadering omvat niet alleen kennis van culturele normen, maar ook een houding van openheid, het vermijden van vooroordelen en het vermogen tot empathische communicatie en samenwerking (Comas-Díaz, 2012). Binnen het therapeutisch proces is het essentieel dat cliënten hun culturele verhaal kunnen vertellen en zich veilig voelen in de therapeutische relatie.
Deze benadering is bijzonder relevant voor:
-
Personen die zich tussen generaties of culturen verloren voelen
-
Personen met vragen rond identiteit en verbondenheid
-
Meertalige cliënten die in meerdere talen denken en voelen
-
Mensen met ervaringen van migratie, verlies of culturele trauma's
-
Cliënten die zich onvoldoende erkend voelen binnen de klassieke hulpverlening
Cultuursensitieve therapie draagt bij aan het versterken van psychologische veerkracht, het bevorderen van therapietrouw en het vergroten van de effectiviteit van interventies (APA, 2017).
Het aanbieden van therapie in de moedertaal van de cliënt, evenals de erkenning van diens culturele context, vergroot het gevoel van veiligheid en verbinding, elementen die essentieel zijn voor herstel.
Concluderend biedt cultuursensitieve therapie een ethisch en wetenschappelijk verantwoord kader waarin de unieke achtergrond van de cliënt centraal staat en integraal deel uitmaakt van het hulpverleningsproces.
Bronvermelding
Kiliç, E. (2025) The importance of culturally sensitive psychological care. www.emelkilic.be
Referenties
Sue, D. W., & Sue, D. (2016). Counseling the Culturally Diverse: Theory and Practice (7e editie). Wiley.
Comas-Díaz, L. (2012). Multicultural care: A clinician's guide to cultural competence. American Psychological Association.
American Psychological Association. (2017). Multicultural guidelines: An ecological approach to context, identity, and intersectionality. APA.